Billies namnceremoni

Jag skrev ju om min tårt-inspiration för inte så längesedan, ville baka något speciellt till Billies namnceremoni. Och tanken var först att göra en så kallad semi-naked cake (googla det så förstår du namnet) för de är så himla fina! Jag ägnade varenda minut Billie sov åt att googla olika recept på sånna tårtor och bestämde mig tillslut för en. Men när jag gjorde den på den första ceremonin, yes vi hade två ceremonier då Jospehs släkt bor i Motala och min i Sthlm, vilket är lite för långt av stånd för att bara åka över dagen så vi kände att det blev bäst med två. Väldigt kul också tycker jag som gillar att fixa och pyssla inför tillställningar. Men åter till tårtan, jag vart såååå besviken på tårtan som jag gjorde till första ceremonin, den vart fin, men inte så där "OMG vad god" som man ju vill känna när man ska bjuda på den. Så inför den andra ceremoni fick jag tänka om, nu skulle jag baka för 40 pers så det fick inte vara allt för komplicerat. Jag ringde min mormor, såklart, henne ringer jag alltid när det handlar om mat och bakelser (stora livsfrågor för den delen också haha) och hon tipsade om en tårta som hennes mamma alltid gjorde nämligen "Britta-tårtan". Googla Britta-tårta för att se hur en klassik sådan ser ut för vi gjorde nämligen en specialare då jag hade en så tydlig bild i mitt huvud hur jag ville de skulle se ut. Men det är typ som en sockerkaks-botten men mycket saftigare och innan man kör den i ugnen så lägger man på en marängsmet så de gräddas i ugnen på varandra, tillsammans. Tårtorna ni ser på bilden är botten, maräng, botten, maräng, alltså två stycken Britta-tårtor på varandra för jag ville ha de lite högre. Mellan de två tårtorna och runtomkring och på så la vi en smörkräm med mandelkrokant och så avslutade vi med hårt visspad grädde runt om allt, bara ett tunt lager. Behöver jag säga att det blev väldigt gott? haha mums alltså! Vi gjort sex stycken Britta-tåror, varav två var dubbla så totalt blev det fyra tortor men det vara vara två som gick åt... typiskt mig att göra för mycket. Men hellre det än för lite! :) Och en stor shout-out till min mormor som inte bara hjälpte mig planera tårtorna utan också baka de, två dagar, 38 ägg och ett jäkla elvisspande senare så var vi klara! Puh!

Cupcakes ni är är Roy Fares morots-cupcakes! Goda... men inte lika goda som de vanliga receptet jag brukar göra. Detta recept var det muskot i vilket gav det en lite annorlunda smak, men väldigt många gäster sa att det var fantastiska så antar att det är en smaksak.

All dekoration till tårtorna och ballongerna är köpt på partykungen och lite är även köpt på My perfect day . Tycker det blev väldigt fint! <3 Stubbarna som agerar tårtfat är dock inte köpta utan jag såg liknande på pintrest och blev inspirerad så jag frågade min svärfar om han kunde såga till några sånna, och det kunde han! De blev riktigt snygga! tycker han borde börja sälja sånna tårtfat, eller hur!?Recept på mormors Britta-tårta (14bitar):

Mandelkrokant (gör gärna denna dagen innan):

 • 100g sötmandel
 • 4dl socker
 • 1krm salt
 • 1krm bakpulver

Hacka mandeln. Häll sockret och den lilla salt mängden i en torr stekpanna och smält det på svag värme under omrörning. När sockret är ljusbrunt och klumpfritt tillsätt mandel och bakpulver, rör om väl. Häll massan på oljad plåt och låt svalna lite. Knäck sedan krokanten i mindre bitar och mortla till ännu mindre bitar. Denna krossade krokant ska sedan i smörkrämen.


Botten:

 • 100g rumsvarmt smör
 • 1 1/2dl socker
 • 5 äggulor
 • 4msk mjölk
 • 2dl vetemjöl
 • 2tsk bakpulver

Maräng:

 • 5äggvitor
 • 2 1/2dl socker

Smörkräm:

 • 100g smör, rumsvarmt
 • 2dl florsocker
 • 2tsk vaniljsocker
 • 2 äggulor


Sätt ungen på 150 grader. Vispa smör och socker pösigt, vispa ner en äggula i sänder. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver för sig rör sedan ser det i smeten. Låt stå, börja med marängen. Vispa äggvita med hälften av sockret till ett fast skum. Vissa ner resten av sockret. Marängen klar. Bred nu ut första smeten på en plåt med bakplåtspapper 39x40cm. Eller om ni vill ha en rund form som vi hade för tårtorna på bild, använd en vanlig form med avtagbar kant. Men var medveten om att tiden i ungen förändras då. Bred nu över marängen toppigt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30min, låt sedan kallna. Medan tårtan är i ugnen börja med smörkrämen. Vispa smöret mjuk, tillsätt florsocker och vaniljsocker, vispa till sockret löst sig. Tillsätt en äggula åt gången, vispa kraftigt med kort. Tillsätt sedan krokanten. Bred sedan på smörkrämen och därefter ett tunt lager av den ganska hårt vispade grädden. Nu är tårtan så gott som klar, bara dekorationen som saknas och där kan man använda vad man vill, jag valda att köra på det klassiska spåret med jordgubbar och blåbär. Sen använde jag en tårtdekoration från partykungen och en kvist brudslöja.
Gillar

Kommentarer